Over ons

Kasteeltje Hattem, het kleinste kasteeltje van Nederland

Verscholen in het groen van het Roermondse stadspark ligt kasteeltje Hattem, het kleinste kasteeltje van Nederland. We hebben het Kasteeltje in 2004 overgenomen en na een grondige restyling zijn we in december van dat jaar gestart.

In het kasteel bevindt zich een stijlvol restaurant voor lunch en diner met op de menukaart verrassende gerechten met een moderne inslag. Voor de lunch hebben we een toegankelijke kleine kaart, maar kan er ook van de menukaart gekozen worden. In 2017 hebben we nog een mooi stuk serre aangebouwd en daarmee kunnen we nog prettiger werken.

De gezellige kleine serre bij de intieme bar gebruiken we voor het ontbijt, maar we serveren er ook de lunch en eventueel ook het diner. Ook is dit een heerlijke plek voor aperitief, lekker glas wijn of Champagne of gewoon een goede kop koffie. In de tuin is het genieten tussen de eeuwenoude bomen met zicht op de tuin en soms laat ons hangbuik zwijntje Luuk, de pauwen en de kippen zich ook nog even zien.

We zijn van dinsdag t/m zaterdag geopend voor lunch en diner, maar voor de zekerheid toch even reserveren.

Verder hebben we uitgebreide mogelijkheden voor heerlijke lunches en culinaire diners, hotelovernachtingen, gezellig aperitief en ook gastronomische vergaderingen. De acht comfortabele hotelsuites in de voormalige koetshuizen zijn ruim opgezet en eigentijds gemeubileerd.

De combinatie van een eeuwenoud pand, een eigentijdse inrichting, de gezelligheid en hoge service maakt het dat ook u zich direct thuis zult voelen, kortom Puur genieten!

Wij hopen ook u binnenkort als gast van Kasteeltje Hattem te mogen begroeten.

Met culinaire groet,

Kasteeltje Hattem
Frank Keuten & Daan de Ruiter

Historie

Het kasteeltje dateert uit 1718

Kasteeltje Hattem historieStadspark Hattem van de Gemeente Roermond ligt aan de zuidrand van de stad, in het Roerdal en de Hambeek is een aftakking van de Roer. De Roer drukt een duidelijke stempel op het hele park, de bodem bestaat uit rivierklei en dit is een vruchtbare grondsoort voor het rijke aantal populieren, beuken, eiken, noten en platanen.

In het park Hattem ligt het Kasteeltje Hattem, het kleinste kasteel van Nederland, vroeger geschreven als Hattum. Bij de stadsarchivaris is betrekkelijk weinig bekend over de historie van het kasteel.

De oudste geschiedenis van het landgoed voert terug naar het begin van de 15e eeuw, waarschijnlijk is in het bos op de oever van de Roer een woontoren gebouwd als vroegste voorloper van het huidige kasteel. De huidige vorm van het kasteeltje dateert uit 1718. Het huis heette toen Horst te Roerbosch. De bouwer was de familie Holthausen. Het terrein was in de 18e eeuw een buitenplaats waar ook de boerderij "Roer" gelegen was. Het landhuis, ook wel het kleinste kasteel van Nederland genoemd, bezit een onregelmatige omgrachting gevormd door een vijver, die weer omgeven wordt door een geometrisch lanenstelsel in de vorm van een vork.

Opvallend is de schuin geplaatste opstelling van de koetshuizen ten opzichte van het kasteeltje.

Kasteeltje Hattem historieIn de 19e eeuw werd de familie Michiels van Kessenich eigenaresse. In 1954 heeft de Gemeente Roermond Kasteeltje Hattem gekocht. Het was toen zeer uitgewoond, want na 1944 hadden er veel politieke gevangenen en repatrianten uit Indonesië gewoond.

In 1962 heeft het park de huidige indeling gekregen, toen is de nieuwe Maasbrug geopend met een tentoonstelling rond Hattem. De rond het kasteel liggende landerijen werden omgetoverd tot stadspark en opengesteld voor het publiek. Het park is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Enkele bomen zijn dan ook meer dan honderd jaar oud, zoals de Oosterse beuk en de Sequoia Mammoetboom naast het kasteeltje.

In 1966 werd voor de eerste keer het internationaal befaamde Hammerveld Jazz-Festival georganiseerd, daar stonden toen de hoge adel van de Amerikaanse jazz op het podium. Later werd dit festival het North Sea Jazz.

De eerste horeca uitbater was de heer Eric Klinkert, hij opende in 1975 “Tap en Roosterplaats Kasteeltje Hattem”. In die tijd was het kasteel wit bepleisterd.

Kasteeltje Hattem historieIn het park is sinds 1988 het Nationaal Indiëmonument gevestigd dat in 2003 uitgebreid is met het monument voor Vredesoperaties van de VN. Tijdens de herdenking van oorlogsslachtoffers komen ieder jaar in september 10.000 veteranen met hun familieleden hierheen.

In 1989 zijn het kasteel en de bijbehorend koetshuizen grondig verbouwd tot restaurant en hotel, later zijn de kleine en de grote serre aangebouwd.

De huidige uitbaters hebben in december 2004 het Kasteeltje een eigentijdse inrichting gegeven. Tegenwoordig bestaat het uit een stijlvol restaurant voor lunch en diner, 8 comfortabele hotelsuites en uitgebreide mogelijkheden voor vele zakelijke aangelegenheden.

× Home Over ons Restaurant Menukaart Reserveren Hotelsuites Zakelijk Cadeaubon Shop Contact
Reserveren bij Kasteeltje Hattem